Leiebil i Portugal – Her er de viktigste trafikkreglene

Med leiebil i Portugal får du muligheten til å oppdage mer av landet, og du er i tillegg mer fleksibel når du skal komme deg til og fra severdigheter og attraksjoner.

Trafikkreglene i Portugal er ganske like på de vi har i Norge, men kjørestilen kan være noe mer aggressiv.

Aldersgrense for å leie bil

Portugal har i utgangspunktet en aldersgrense på 23 år for å leie bil, og det stilles krav om at du må ha hatt førerkortet i minst ett år. Personer under 25 år må betale et ekstra gebyr for å leie bil. Gebyrets størrelse varierer ut fra hvilket leiebilselskap du velger og hvilken biltype du ønsker.

Fartsgrenser

På landeveier utenfor tettbygde strøk er fartsgrensen 90 – 100 km/t. Høyeste fartsgrense på motorveier (“Autoestrada”) er 120 km/t. I tettbygde strøk og ved byer er fartsgrensen 50 km/t.

Sikkerhetsbelte

Det er påbudt med sikkerhetsbelte i bil, og reglene gjelder både for sjåfør og passasjerer. Blir du stoppet i kontroll langs veien og ikke har på deg bilbelte, vil du høyst sannsynlig få en bot.

Promillegrense

Promillegrensen i Portugal er 0,5%. Det er omtrent som i Norge, der promillegrensen ligger på 0,2%.

Barn i bilen

Barn må sikres på en forsvarlig måte i bil, og barn under 12 år må sitte i baksetet. Små barn under 135 cm må bruke barnesete. Reiser du til Portugal med små barn, bør du forhåndsbestille barnesete samtidig som du bestiller leiebilen. Du kan også ta med barnesete hjemmefra på ferieturen, men de fleste synes det er mest praktisk å leie dette. Det tilkommer ekstra gebyr for å ha med barnesete i leiebilen.

Forbikjøring

I Portugal kjører du på høyre side av veien som i Norge, og forbikjøring foregår på venstre side. Vær obs på at mange bilister i Portugal ikke bruker blinklys ved forbikjøring.

Bompenger

På motorveier og ved enkelte broer i Portugal må du betale bompenger. De fleste leiebilselskapene tilbyr sine kunder elektronisk brikke når bilen blir utlevert. Husk å spørre leiebilselskapet om dette når du ankommer skranken.

Får du med deg en elektronisk brikke kan du passere bomstasjoner uten å tenke på å ha småpenger med deg. Du velger da å kjøre i grønn kjørebane for automatisk betaling (“Via Verde”). Kostnaden betales når du tilbakeleverer leiebilen, og det er samme pris som om du skulle ha betalt manuelt.

Parkering

I hovedstaden Lisboa kan det være vanskelig å finne ledig parkeringsplass. I sentrum av mindre byer er gatene ofte smale, slik at gateparkering kan bli vanskelig. Det er ulovlig å parkere nærmere enn 5 meter fra et veikryss.

Da er det bedre å lete etter parkeringsområder med avgiftsbelagte automater. Mange hoteller i Portugal dessuten tilgjengelig parkeringsplass for sine gjester.

Bøter

Blir du stoppet av politiet i Portugal på grunn av brudd på trafikkreglene, er det vanlig prosedyre at turister må betale bøter på stedet. Da må du enten betale kontant eller betale med kredittkort. De fleste politibiler aksepterer betalingskort.

– Så mye koster fartsboten i utlandet

Får du fartsbot i Portugal, vil prisen å betale variere ut fra hvor stor overtredelsen var. Normalt ligger fartsbøter fra 60 Euro og opp til 2500 Euro.

Øvrig informasjon

Som i mange andre land i Europa er det forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring i Portugal. Skal du snakke i mobil, må du bruke komplett handsfree-sett. Les mer om leiebil i Portugal på Leiebil Portugal., Goautos Portugal, eller Hertz.